Brenda

BUURTSPORTCOACH

Brenda heeft in 2018 de opleiding sportkunde afgerond aan de Hanze Hogeschool te Groningen. De eerste twee jaar van haar studie waren voornamelijk gericht op het gebied van gezondheid. Hierbij heeft ze onder andere cliënten met een beperking begeleidt met bewegen en heeft ze stage ervaring opgedaan in een sportschool. Het tweede deel van haar studie is ze zich meer gaan richten op het ondernemerschap en management. Zo heeft ze geholpen om het action sports festival ”Hooked” te organiseren en heeft ze een minor ondernemerschap gevolgd.  Het laatste half jaar van haar studie heeft ze in Utrecht doorgebracht en is ze afgestudeerd bij Brunotti op de marketing afdeling.

Na haar studie vertrok Brenda samen met haar vriend voor 7 maanden naar de andere kant van de wereld. In een camper trokken ze door Australië en Nieuw-Zeeland opzoek naar mooie surfspots en kangoeroes.  

Na thuiskomst is ze weer op Ameland komen wonen en in september 2020 is ze begonnen als buurtsportcoach op Ameland. Ze is in dienst van Sport Fryslan samen met de andere buurtsportcoach van Ameland. Echter werken ze in opdracht voor de gemeente Ameland. Sinds begin 2022 werkt Brenda ook als buurtsportcoach voor Beweegzorg Ameland. Lees hieronder wat de buurtsportcoaches doen en wat de werkzaamheden van Brenda binnen Beweegzorg Ameland zijn!

 

De buurtsportcoaches

Brenda Metz en Martine Kienstra zijn beide buurtsportcoaches op Ameland. De buurtsportcoaches geven uitvoering aan het gemeentelijk sportbeleid. Op het eiland zijn ze actief aan de slag met het opzetten van sportstimuleringsactiviteiten, houden ze zich bezig met sportprojecten en zorgen ze ervoor dat er passend sportaanbod is voor de eilanders. Daarnaast zijn ze de verbinders tussen sport en andere sectoren als welzijn, zorg, toerisme en het bedrijfsleven. De focus ligt vooral op jeugd en minder actieve doelgroepen.

Brenda haar werkzaamheden richten zich voornamelijk op de gemeenschap, zoals bijvoorbeeld de doelgroep ouderen. Ook het ondersteunen van sportverenigingen behoort tot haar taken. Daarnaast is ze coördinator van het Amelander Sportakkoord en geeft ze mede uitvoering aan de projecten van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht). Naast haar werkzaamheden als buurtsportcoach voor gemeente Ameland werkt ze als buurtsportcoach voor Beweegzorg Ameland.

Martine haar werkzaamheden richten zich meer op het onderwijs. Zo houdt ze zich bezig met ”Sport op Basisscholen” en organiseert ze schoolactiviteiten zoals het schoolschaatsen, de koningsspelen, een voetbaltoernooi en meer. Daarnaast voert ze Motorische Remedial Teaching (MRT) uit. De kinderen van de basisscholen worden hierbij gescreend en wanneer het nodig is voert ze een behandelplan uit. Ook geeft ze mede uitvoering aan de projecten van JOGG.

Behaalde successen
Martine en Brenda hebben samen of individueel al tal van mooie projecten en activiteiten mogen opzetten. Tijdens de corona hebben ze onder andere Wad’n Beweging opgezet in samenwerking met lokale partijen. Een lente, zomer en herfst editie is ontstaan welke mogelijk is gemaakt door de subsidie van Jeugd aan Zet. Wad’n Beweging was een gratis programma voor jong en oud waarbij eilanders konden deelnemen aan met name beweegactiviteiten zoals een (virtuele) wandel challenge, Amelander kampioenschap tiepelen, paintballen, golfsurfen, klimmen, beachvolleybal, funboxx, crazy horse 88, darttoernooi, viswedstrijd en meer. Maar ook andere activiteiten zoals cup cakes bakken, een fotowedstrijd en een jutterskunstwedstrijd stonden op het programma. 

Naast Wad’n Beweging zijn er een aantal keer de Summer Games en Winter Games opgezet. Ook dankzij subsidie konden er tal van gratis beweegactiviteiten aangeboden worden aan met name jongvolwassenen. Afgelopen zomer werd er zelfs iedere avond een gratis sportactiviteit aangeboden in samenwerking Met Beweegzorg Ameland. 

In 2021 is er een doortraproute ontwikkeld voor de seniorenfietsers en momenteel wordt er gewerkt aan een tweede doortraproute aan de andere kant van het eiland. Regelmatig worden er fietsactiviteiten georganiseerd en ook worden er fietsgroepjes opgezet in samenwerking met de buurthuizen in ieder dorp. 

Het afgelopen jaar zijn de buurtsportcoaches begonnen met het geven van nijntje pleintje op de peuterspeelzalen. Nijntje pleintje is gymnastiek voor de allerjongsten. Ondertussen zijn er een aantal medewerkers van de peuterspeelzalen en basisscholen zelf gecertificeerd om de beweeglessen te geven. Een mooie stap naar meer bewegen voor het jonge kind!

Verder is het sportakkoord een groot project waar ze mee bezig zijn. Het sportakkoord bestaat uit drie ambities, waarbij iedere ambitie weer uit een werkgroep bestaat. In deze werkgroepen worden plannen bedacht en uitgevoerd om sport en bewegen te stimuleren op Ameland. Hierbij kun je onder andere denken aan beweegroutes creëren in ieder dorp, een gezondheidscampagne opzetten, nijntje pleintje implementeren, nieuw (klein) materiaal voor de sporthal en een boost geven aan het jeugdvoetbal. 

De buurtsportcoaches zijn ook iedere zomer te vinden bij het zomerprogramma van Ons Hol en de Toel. Hier verzorgen ze in zowel Hollum als in Nes een beweegactiviteit voor jongeren. 

Naast bovenstaande projecten en activiteiten hebben de buurtsportcoaches meer mooie successen behaald. Ben je benieuwd naar wat ze meer hebben gedaan of momenteel doen? Of wil je graag op de hoogte blijven? Neem dan eens een kijkje op de social media pagina ”Sport op Ameland”, de buurtsportcoaches delen hier regelmatig wat.  

 

Wat doet Brenda bij ons?

 

Sinds januari 2022 is Brenda bij Beweegzorg Ameland werkzaam als buurtsportcoach. Ze is de casemanager en de beweegcoach van de gecombineerde leefstijl interventie SLIMMER binnen onze praktijk, dit is een interventie voor mensen met overgewicht of obesitias. 

Ook is ze bezig om een sporthopper te ontwikkelen. Een sporthopper is een jaarprogramma waarbij er verschillende sporten worden beoefend . De aankomende zomer heeft Beweegzorg Ameland de ambitie om weer een zomerprogramma aan te bieden. Brenda heeft hierbij een organisatorische rol.

Voor de senioren heeft Brenda de ambitie om een beweegclub op te zetten. Hier is ze momenteel mee bezig en de uitvoering van deze lessen gaat ze zelf geven. 

Naast bovenstaande werkzaamheden vindt je Brenda bij de intakes van de sportschool. Ook kun je bij haar een gezondheidscheck boeken om te kijken hoe je gezondheid ervoor staat. 

Verder ondersteunt Brenda waar dat nodig is binnen de fysiotherapieprakijk en de sportschool en helpt ze met het beheer van de social media pagina’s . Ook ontwerpt ze zo nu en dan de flyers voor Beweegzorg Ameland.

Als je vragen over sport of bewegen op Ameland hebt, kun je bij Brenda terecht. Je kunt haar zowel via de mail als via de telefoon bereiken. Als je voorkeur naar een fysieke afspraak gaat is dat ook mogelijk. Maandelijks kun je bij haar terecht voor een ”sportspreekuur”. Check hiervoor onze agenda. 

Behaalde successen
Vorig jaar heeft Brenda in samenwerking met Frank de Summer Games opgezet. De hele zomer konden jongvolwassenen iedere dag gratis sporten en bewegen in de avond dankzij de subsidie van de Summer Games. Een divers programma met activiteiten op het strand of in het water zoals golfsurfen, beachvolleybal, strandyoga, swim-run, strandfitness en suppen.

Afgelopen maart stonden de Winter Games op het programma bij Beweegzorg Ameland. Zeven gratis sportactiviteiten waar eilanders aan mee konden doen en dan met name gericht op de middelbare school leerlingen. Activiteiten die zijn mogelijk gemaakt door de subsidie van de Winter Games. Bootcamp, indoor schaatstraining, CrossFit, powerliften, yoga en indoorsurftraining stonden op het programma! Activiteiten die vrijwel niet op het eiland worden aangeboden. 

Heb je een vraag aan Brenda? Je kunt haar bereiken op het volgende telefoonnummer en mailadres:

Telefoonnummer:        0637423180
Mailadres:                     brenda@sportfryslan.nl   

 

Naast het werk

Naast haar werk houdt ze ervan om zelf in beweging te zijn. In haar vrije tijd is ze veel op het strand te vinden. Om te chillen en koffie drinken bij Ameland Adventure of het liefst om zelf actief aan de slag te gaan. Kitesurfen, golfsurfen of beach rugby ze geniet er allemaal van. Naast deze water- en strandsporten  speelt ze volleybal.

Verder houdt Brenda ervan om lekker te koken en bakken, het liefst op een gezonde manier. Haar interesse voor voeding, gezondheid en hippe koffie’s met plantaardige melk is groot ;). 

Brenda is:

BUURTSPORTCOACH

Fitnessbegeleider

Waar kan  Brenda jou mee helpen?

Hulp bij aangepast sporten

Wandelen met elkaar

Gezondheidscheck

Begeleiding bij sporten

× Hoe kan ik je helpen?