Bepalen mijn gedachten wat ik kan?

Dat denken is echt geweldig hè, zo kun je al voordat je een hap hebt genomen van een aardbei in gedachten de smaak ervaren. Je kunt met wat meer denkwerk ook ingewikkelde rekensommen maken, maar mijn voorkeur heeft toch de aardbei. Je kunt trouwens ook in gedachten bedenken dat de aardbei bedorven was en dat je een rotte smaak krijgt, blegh, braakneigingen roept dat op. Gedachten zijn leuk zolang de gedachte leuk is. Als je in het echt een aardbei eet en denkt dat deze bedorven is, dan krijg je ook braakneigingen en eet je hem liever niet op. De gedachte alleen al weerhoud je van het genieten van die heerlijke zoete aardbei. Ik denk, dus ik ben al misselijk voordat ik het zou moeten zijn. Bedankt Descartes, daar gaat mijn beleving.
In die beleving zit zo veel nuttige informatie, maar deze zou zonder filter moeten worden opgenomen. Als je vooraf al denkt dat iets een feit is, dan sta je moeilijk open voor de andere waarnemingen. Met een heldere blik kun je beter ervaren hoe je in de wereld bent. Je merkt dan dat er meer manieren zijn om te beleven dan enkel de gedachten. Het denken beperkt je, zorgt ervoor dat je dingen niet kan. Mijn gedachten bepalen wat ik kan.

Kun je je gedachten bepalen?

Gelukkig, zijn er nog andere filosofen met gedachten. Maurice Merleau-Ponty is daar een van. Hij hield zich bezig met waarnemen. Een hele belevenis, want in zijn tijd was iedereen er wel van overtuigd dat wetenschap de waarneming overbodig had gemaakt. Je kan toch prima denken als superieur wezen en met dat denkvermogen gaan we gewoon boeken lezen van wetenschappers die de waarheid trachten te benaderen. De wetenschap boog zich ook over het menselijk lichaam. Hoe deze in elkaar zit en wat voor theoretische modellen we er aan kunnen hangen om te verklaren hoe het in elkaar zit. Je zou dan verwachten dat het lezen van al deze wetenschappelijke informatie je lichamelijk beter maakt. Je kan immers goed denken en daarmee jezelf verbeteren. Maar neem je dan nog wel alles waar? Als je gedachten niet meer bepalend zijn, kun je dan meer waarnemen? De aardbei waarvan je dacht dat hij verrot was smaakte eigenlijk heerlijk zoet. Omdat je kritisch had gekeken, geroken en geproefd kon je dit beleven. Je kan proeven, ruiken, voelen, bewegen en ook denken. Denken alleen maakt je niet bewust, al die andere dingen ook. Je kán denken omdat je twijfelt. Het denken zou niet centraal moeten staan maar het kunnen. Ik kan, dus ik ben. Ik kan mijn gedachten bepalen.

Ervaar de wereld met al je zintuigen, niet alleen met je gedachte

Als ik bang ben dan weet ik dat dit mij in staat stelt tot uitzonderlijke zaken. Angst zorgt immers voor superkrachten. Ik kan angstig zijn. Als ik echter denk dat angst mij kwetsbaar maakt, dan gebeurt het tegenovergestelde. Ik ben kwetsbaar want ik ben bang. Laat de gedachte niet bepalen wat je wel en niet kan. Ervaar de wereld met al je zintuigen, niet enkel in je gedachten. ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’ Zei de bekende filosofe Pippi Langkous ooit en daarmee laat ze zien dat een open blik een wereld aan mogelijkheden met zich mee brengt. Waarbij Pipi Langkous de wereld niet laat begrenzen door andere gedachten. Alsof niets onmogelijk is. Het is in ieder geval mooi dat je er zelf achter kan komen dat er wel degelijk dingen onmogelijk zijn.

Bewegen om te beleven

Nog een gedachte van een grote wijze influencer: ‘Mensen zeggen dat niets onmogelijk is, maar ik doe niets elke dag.’ Aldus Winnie de Pooh. Laat je gedachten er in ieder geval niet van weerhouden dat je de wereld kan beleven. Ik kan Winnie de Pooh wel toegeven dat alles kan en niets doen de hele dag dus ook, maar de hele dag niets doen kan ik me niet in vinden. Bewegen is namelijk een geweldige manier om de wereld te beleven en je lijf is tot meer in staat dan je denkt. Op momenten is het stressvol, spannend en ervaar je nieuwe sensaties. Je lichaam past zich aan en je bent een ervaring rijker. In de sport zie je die aanpassing veelal letterlijk. Na een aantal maanden sporten ben je soepeler, worden je spieren sterker en verbetert je uithoudingsvermogen. Dit bereik je niet door er alleen over na te denken, je moet het beleven. Alle stress, angst, bloed, zweet en tranen leiden tot een verandering van je lichaam en een andere beleving. Het maakte je een uitzonderlijk mens, in staat tot uitzonderlijke prestaties. En als de prestaties voor een ander niet uitzonderlijk zijn, dan heeft die al wat meer geoefend waarschijnlijk. Jij bent degene die voor een uitdaging staat en jij bent degene die besluit om deze aan te gaan.

Mijn boodschap voor jou: denk dat je het kan en wees niet bang om te falen, als er een kans is van duizend tegen één om het te halen dan kun je er beter op focussen dat jij die ene bent. Heb vertrouwen en ga ervoor.

Deze Blog is geschreven door Frank voor https://www.doejemee.nl