wat is fysiotherapie

Fysiotherapie is beweegzorg, als je dus moeite hebt met bewegen dan helpt de fysiotherapeut je weer op weg. De fysiotherapeut begeleidt, adviseert en behandelt mensen met allerlei aandoeningen en klachten zodat ze daardoor beter gaan bewegen. Dit kan na een operatie, of met een chronische aandoening. Maar het kan ook zijn dat je een klacht hebt waarvan je de oorzaak niet weet, dan helpt de fysiotherapeut je met het zoeken naar de oorzaak en geeft advies, begeleiding en behandeling om de klachten te verminderen. Fysiotherapie is dus heel breed. Er zijn dan ook allerlei specialismes, kijk maar op www.defysiotherapeut.com voor alle specialismen. Elk specialisme blijft ook altijd algemeen fysiotherapeut en zal in de meeste gevallen ook algemene fysiotherapie uitoefenen naast het inzetten van de specialistische kennis.

Uiteindelijk is de belangrijkste behandeling van de fysiotherapeut oefenen. Niet het masseren, shockwave, warmtepakkingen, ontspanningstherapieën, TENS, dry needling, IASTM of een andere passieve vorm. Fysiotherapeuten kunnen hiervoor kiezen als ondersteuning aan het oefenen, echter is het niet de hoofdbehandeling. Deze behandelvormen creëren een bepaalde afhankelijkheid als er geen duidelijke uitleg bij wordt gegeven wat het doel ervan is. In de toekomst zullen deze behandelvormen afnemen en zal er een toename zijn in oefenen, trainen en coachen zonder daarbij afhankelijkheid te creëren met passieve behandelingen.

Fysiotherapie is bij uitstek de beroepsgroep die training en begeleiding kan bieden aan mensen met chronische aandoeningen. Bewegen is een hele belangrijke factor in de ervaren ziektelast. Door meer te kunnen bewegen ervaar je minder last. Hoe krijg je meer beweging met een chronische aandoening? Fysiotherapeuten zijn dan de beste coach. Kijk eens op (link naar chronisch zorgnetpagina) voor meer informatie.

Preventief is bewegen heel belangrijk, wil je minder risico lopen op een chronische aandoening? Zorg dan voor voldoende beweging! Niet alleen in de zorg kunnen wij als fysiotherapeut mensen in beweging zetten, ook preventief! www.Beweegzorgonline.nl is een goed voorbeeld van kennisdeling om mensen in beweging te zetten voordat zij klachten krijgen.

× Hoe kan ik je helpen?